Hoe regel je een echtscheiding?

augustus 15, 2017

Het komt steeds vaker voor dat getrouwde koppels gaan scheiden. Het aantal echtscheidingen heeft zelfs een recordhoogte bereikt. In 2010 is 36,2% van de huwelijken in Nederland voortijdig gestrand. Het is voor beide partijen belangrijk om een scheiding goed te regelen. In deze blog komen een aantal stappen die noodzakelijk zijn om een scheiding te regelen.

Weet je zeker dat je een echtscheiding wilt aanvragen? Dan moet je als eerst dit slechte nieuws aan je partner gaan vertellen.Geef het vooral duidelijk bij je partner aan, zodat er geen onduidelijkheden hierover bestaan. Het kan zijn dat het niet direct bij je partner doordringt, maar geef je partner hier ook de tijd voor. Het kan een tijdje duren voordat iemand realiseert dat hij of zij daadwerkelijk gaat scheiden. Het is daarom belangrijk om je partner de tijd te gunnen om alles te verwerken.

Dan is het belangrijk om de juiste hulp te krijgen bij de scheiding. Er zijn een aantal factoren afhankelijk om bepaalde hulp te zoeken. Hoe zijn jullie getrouwd? Hoe willen jullie scheiden? Gaan jullie op een vriendschappelijke manier uit elkaar of loopt het allemaal wat stroef? Als je op vriendschappelijke basis uit elkaar gaat, dan kun je een mediator inschakelen. Je moet anders kiezen voor een advocaat gespecialiseerd in familierecht. Daarnaast kun je kiezen uit een gezamenlijke advocaat of een aparte advocaat. Bij een gezamenlijke advocaat maak je vooral samen de afspraken en bij een aparte advocaat verloopt alle communicatie via de advocaat.

Je kunt daarna de echtscheiding bij de rechter gaan aanvragen. Je kunt scheiden van bed en tafel of een echtscheiding aanvragen. Bij een scheiding van bed en tafel kies je ervoor om gescheiden te leven. Hiervoor kun je bijvoorbeeld kiezen als het financieel niet mogelijk is om een definitieve scheiding aan te vragen. Uiteraard kun je in de toekomst het huwelijk dan definitief ontbinden. Bij een echtscheiding wordt het huwelijk definitief beëindigd.

Als de scheiding is aangevraagd is het belangrijk om de meer praktische zaken te gaan organiseren. Zo moet je naar de financiële situatie kijken, maar ook naar de verdeling van de inboedel. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de kinderen. Alles moet dan worden vastgelegd in het scheidingsconvenant. Deze wordt opgesteld door een advocaat of mediator. Daarnaast moet je gaan alles rondom de kinderen gaan regelen, waaronder een ouderschapsplan met omgangsregeling.

Als alle afspraken zijn vastgelegd kun je naar de rechter om de scheiding aan te vragen. Als er verder geen problemen meer zijn is deze stap eigenlijk alleen maar een formaliteit. Je bent pas officieel van elkaar gescheiden als de uitspraak in de registers van de burgerlijke stand staat. Dan kun je weer langzaam gaan richten op het opbouwen van je leven zonder partner.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

© 2018 - Bruidsarsenaal - Brought by hootsuite.com